Bedrageri.info

Här söker svenskar mest på att flytta till

Mats-Ove Lindell, bettingexpert på bedrageri.info

Recenserad av: Mats-Ove Lindell – Casinoexpert

Uppdaterad: 16/07/2025

Fler och fler svenskar verkar välja att flytta till mindre städer där det är billigare att bo. I vår undersökning där vi tittat på svenskarnas sökvanor på Google och andra sökmotorer ser vi att mycket pekar på just det.

När vi tittar på befolkningsökningen i svenska städer 2024 ser vi en tydlig trend: mindre, men fortfarande attraktiva, städer växer snabbare än de största metropolerna. Stockholm toppar listan över sökningar på Google när det gäller flyttintresse, men den faktiska befolkningstillväxten är högre i städer som Uppsala, Malmö och Jönköping.

Det finns en tydlig ekonomisk aspekt i detta. De tre städer som har haft den största procentuella befolkningsökningen – Uppsala, Malmö och Jönköping – har också restaurangpriser som ligger under Stockholms nivå. Uppsala, som har den högsta befolkningsökningen, har dessutom den lägsta genomsnittliga restaurangkostnaden av de tio största städerna på listan. Detta tyder på att ekonomiska faktorer, såsom levnadskostnader, spelar en stor roll i valet av bostadsort.

Toppstäderna på sökmotorerna när det kommer till flytt

För att få en bild av var svenskar söker sig vid en potentiell flytt har vi analyserat data från Ahref, ett pålitligt verktyg på nätet som hjälper dig att se vad folk söker efter på Google och vilka hemsidor som får flest besök. Med hjälp av verktyget har vi fokuserat på sökfrasen “flytta till [stad]” under 2024. Detta ger oss en indikation på de städer som människor är mest intresserade av att bo i.

Stockholm – Sveriges huvudstad fortsätter att locka flest sökningar.

Göteborg – Storstadskänsla med närhet till havet gör staden attraktiv.

Malmö – En internationell stad med mer öppen bostadsmarknad och närhet till Köpenhamn.

Linköping – En teknikstad i tillväxt med god livskvalitet och stark arbetsmarknad.

Uppsala – Historisk charm kombinerat med framtidstro lockar många.

Norrköping – Kreativ stad med industrikultur, prisvärda bostäder och närhet till Stockholm.

Örebro – Belägen med rimliga avstånd till både Stockholm, Norrköping och Göteborg med ett levande studentliv.

Lund – Universitetets dragningskraft och småstadens lugn gör Lund till en favorit.

Västerås – En av de snabbast växande städerna, nära Stockholm och Mälaren.

Helsingborg – Kustläge, växande näringsliv och närhet till kontinenten gör staden populär.

Det här är alltså städerna som svenskar är mest nyfikna på att flytta till – åtminstone enligt söktrenderna. Men när vi vänder blicken mot den faktiska befolkningsökningen, med hjälp av statistik från SCB (Statistiska centralbyrån), framträder en annan bild, där boendekostnader och ekonomi verkar spela en avgörande roll i de verkliga besluten.​

I tabellen nedan jämför vi befolkningen mellan 2023 och 2024 för att identifiera eventuella förändringstrender mellan de båda åren.

Topp 10 städer efter befolkningsökning 2024

Sammanfattning

  • Karlstad är ny på listan 2024 med en tillväxt på +0,9 %. Den fanns inte med bland topp 10 året innan.
  • Lund, som låg på listan 2023 med en tillväxt på +1,0 %, har försvunnit från topp 10.
  • Uppsala, Malmö och Göteborg har alla en lägre tillväxttakt 2024 jämfört med 2023.
  • Stockholm är ensam om att visa en ökad tillväxttakt 2024.
  • Jönköping, Västerås, Helsingborg, Örebro och Linköping visar stabil befolkningstillväxt båda åren.

Karlstad på väg upp – men Göteborg tappar fart: Här är städerna som växer 2024

Tittar man på befolkningstillväxten i svenska städer mellan 2023 och 2024 ser det vid första anblick ut som att det mesta rullar på som vanligt. Men gräver man lite djupare syns det tydliga mönster och några oväntade förändringar.

Uppsala, Göteborg och Malmö fortsätter ligga i topp när det gäller tillväxt, även om Göteborg tappar lite fart (från 1,3 % till 0,7 %). Uppsala däremot tuffar på i stabil takt, mycket tack vare den starka kombon av universitet, nya bostäder och läget nära Stockholm.

Huvudstaden då? Jo, Stockholm gör faktiskt lite av en comeback. Efter en ganska försiktig ökning på 0,4 % under 2023 landar siffran nu på 0,7 %. Det kan mycket väl bero på att folk återigen söker sig till storstaden efter pandemins dipp – trots att det kostar att bo där.

En bubblare i år är Karlstad, som tar plats på topplistan med en tillväxt på 0,9 %. Det här kan peka på att fler börjar uppskatta mellanstora städer där det går att kombinera schysst livskvalitet med bra jobbchanser. Samtidigt tappar Lund sin plats i toppen, kanske på grund av färre nya studenter eller ett lite för pressat bostadsläge just nu.

Summa summarum så är det de största städerna som fortfarande växer mest, men det är tydligt att även mindre städer som Jönköping, Västerås och Örebro fortsätter locka folk i stadig takt.

Billigare att käka ute = populärare stad att bo i?

Vi har jämfört befolkningstillväxten i de snabbast växande städerna 2024 med priserna på en trerättersmiddag för två för att se om det finns något samband mellan hur mycket det kostar att leva och var folk väljer att bo.

Resultaten är intressanta: Städer med lägre levnadskostnader verkar locka fler, medan de största städerna, trots allt, växer i en långsammare takt. Här är vad siffrorna säger.

Källa: Numbeo

Karlstad kliver in som nykomling på listan med en stadig tillväxt på +0,9 % och sticker samtidigt ut som en av de dyrare städerna att äta i (900 kr för en middag för två).

Stockholm visar som enda stad ökad befolkningstillväxt jämfört med 2023 (+0,7 % från +0,4 %) men är också dyrast på restaurang (1 000 kr).

Uppsala och Malmö hade starkare tillväxt 2023 än 2024 och ligger i det lägre spannet när det gäller restaurangkostnad.

Göteborg tappade fart i tillväxten (från +1,3 % till +0,7 %) men är fortsatt bland de dyraste matstäderna (875 kr).

Jönköping, Västerås, Helsingborg, Örebro och Linköping har haft jämn och stabil tillväxt två år i rad med måttliga till relativt låga restaurangpriser (700–900 kr).

Städer med billigare restauranger växer snabbast

Så, vad säger siffrorna då? Jo, det verkar som att de städer som växer snabbast generellt sett har ett lite mer överkomligt restaurangliv för plånboken än de största metropolerna. Stockholm och Göteborg, som har en långsammare befolkningstillväxt, toppar listan över dyrast trerättersmiddag på över 900 kronor. Samtidigt ser vi att städer som Uppsala, Helsingborg och Linköping håller sig runt 700-750 kr för en middag för två.

Det här ger en ledtråd om att folk kanske prioriterar billigare levnadskostnader när de väljer var de vill bo. Medan storstäderna fortfarande lockar till sig folk, verkar det som om mindre städer med rimligare priser kan locka fler som söker både ekonomisk trygghet och hög livskvalitet.

Så även om storstäderna inte tappar sin charm helt så kan den här trenden spegla ett skifte i vad som är viktigast för oss, alltså att få ut mer av livet utan att behöva tömma plånboken.