Bedrageri.info

Bluff-sms 2025 – Så utnyttjar bedragare länkar för att lura dig på pengar

Mats-Ove Lindell, bettingexpert på bedrageri.info

Recenserad av: Mats-Ove Lindell – Casinoexpert

Uppdaterad: 17/07/2025

Bluff-sms, det vill säga falska meddelanden, har blivit en av de vanligaste och mest effektiva metoderna bedragare använder för att lura till sig pengar och känslig information. Under 2025 har metoderna tyvärr blivit mer avancerade med sms som ser ut att komma från stora företag som PostNord, din bank eller myndigheter.

Sms-bedrägerier

Det handlar om korta, trovärdiga meddelanden med en länk som vid första anblick ser harmlös ut. Bakom den döljer sig ofta en bedrägerisida eller skadlig programvara. I den här artikeln går vi igenom hur bluff-sms fungerar, vilka varningstecken du ska leta efter, och vad du ska göra om du misstänker att du blivit utsatt.

Vad är ett bluff-sms och varför skickas det?

Ett bluff-sms är ett falskt meddelande som ser ut att komma från en betrodd aktör, till exempel PostNord, en bank eller en myndighet. Syftet är att få dig att klicka på en länk, lämna ut information eller göra en betalning. Dessa sms är ofta kortfattade, brådskande och skickas ut i massutskick. Målet? Att komma åt dina personuppgifter, pengar eller installera skadlig kod på din mobil. Det kan vara svårt att skilja på äkta och falska sms, vilket gör det extra viktigt att vara uppmärksam.

Varför bedragare väljer sms – det snabba formatet utnyttjas

Sms är snabb, personlig och ofta mer pålitlig i mottagarens ögon än exempelvis e-post. Bedragare vet att vi är vana vid att få leveransbesked, bankaviseringar och inloggningskoder via sms. Därför känns ett bluffmeddelande trovärdigt.

Många läser och reagerar direkt på sms, vilket ger bedragarna en fördel. Det finns kort betänketid. Den här snabba kanalen gör det enkelt att lura även vaksamma användare, särskilt om meddelandet spelar på oro eller brådska.

Så fungerar blufflänkar – vägen till dina uppgifter

Blufflänkar ser ofta ut att gå till en legitim webbplats, men är egentligen förklädda adresser som leder till en falsk sida eller domän. Genom att manipulera länkens text (t.ex. genom att använda ett domännamn som liknar ett känt företag) luras mottagaren att tro att allt är säkert.

Väl på sidan uppmanas du att logga in, verifiera dig med BankID eller lämna kortuppgifter. Allt du skriver in kan då fångas upp och användas av bedragaren. Blufflänkar är en central del av sms-bedrägerier 2025.

Så går ett bluff-sms till – steg för steg

  1. Sms från “PostNord” eller “Banken” – men det är en bluff. Det första du ser är ett till synes legitimt sms. Avsändaren kan vara “PostNord”, “Swedbank” eller en myndighet. Meddelandet väcker ofta oro och gör dig osäker. Kanske handlar det om ett paketproblem eller ett spärrat konto. Det är just den känslan bedragaren vill skapa för att få dig att agera snabbt.
  2. Länken verkar trovärdig – men leder till fällan. Länken i sms:et kan innehålla ett känt företagsnamn eller en korrekt logotyp. Men bakom texten döljer sig ofta en falsk kopia av en riktig sida som är skapad för att stjäla dina uppgifter. Den liknar originalet på ytan men är en fälla i bakgrunden.
  3. Vad som händer efter klicket – virus, bedrägerisidor, datastöld. När du klickar och interagerar med blufflänken riskerar du mer än bara att avslöja dina uppgifter. Vissa sidor laddar automatiskt ner skadlig kod, andra samlar in kortnummer eller BankID-uppgifter. Det som börjar med ett klick kan leda till identitetsstöld eller tömda konton.

Lär dig känna igen bluff-sms tecknen

För att undvika att bli lurad är det avgörande att kunna identifiera varningssignaler. Ofta innehåller dessa meddelanden en brådskande uppmaning, som att du måste betala en avgift eller verifiera ditt konto omedelbart. Det finns utöver bluff-sms olika typer av bedrägerier, och det gäller även många av dem.

Vanliga tecken:

  • Små stavfel eller konstig meningsbyggnad
  • Ovanliga formuleringar
  • Okända domäner eller utländska nummer

Vanliga formuleringar bedragare använder 2025

  • “Vi kan inte leverera ditt paket”
  • “Ditt konto är spärrat”
  • “Du har en skuld att betala”

Länkar som ser trygga ut – men leder till bedrägeri

En blufflänk kan innehålla ord som “postnord”, “bankid” eller “säkerhet” men innehåller ofta konstiga tecken eller falska domäner.

Svenska nummer och avsändare – men ofta från utlandet

Många bluff-sms ser ut att komma från svenska nummer eller företag, som t.ex. Swish genom en metod som kallas “spoofing”, men i själva verket kommer det oftast från utländska servrar. Du kan läsa mer om Swish bedrägeri i vår artikel där vi pratar hur du skyddar dig mot Swish-bedrägeri.

Fått ett misstänkt sms? Så ska du agera direkt

  1. Klicka aldrig på osäkra länkar
  2. Kontakta företaget direkt via officiella kanaler
  3. Granska språket – saknas å, ä, ö?
  4. Fundera: väntar du på något från avsändaren?
  5. Är du kund? Om inte – misstänk bedrägeri
  6. Lämna aldrig ut personliga uppgifter via sms

När bedragare får tag på dina uppgifter – vad händer då?

Med dina uppgifter kan bedragare logga in på konton, beställa varor, tömma konton eller sälja informationen vidare. Ofta upptäcks inte skadan förrän långt senare. En annan typ av bedrägeri man bör vara uppmärksam på är phishing, som vi också skriver om här hos oss.

Stulen identitet, bankuppgifter och kontokort

Din identitet kan missbrukas under lång tid framöver.

Många drabbas – utan att veta om det

Bedragare kan testa med små belopp först. Håll koll på kontoutdrag och BankID-historik.

Så skyddar du dig mot framtida försök

  • Använd tvåfaktorsautentisering
  • Uppdatera mobilen och appar
  • Installera säkerhetsappar
  • Prata med andra för att öka medvetenheten

Så rapporterar du bluff-sms till rätt myndigheter

Vidarebefordra misstänkta sms gratis till 7726. Anmäl även till polisen.se under “bedrägeri”. Följ omvärldsbevakning från t.ex. Svensk Handel för att hålla dig uppdaterad.

Flest klagomål på Varningslistan under Juli 2025

Enligt Svensk Handel utgav sig många bluff-sms för att komma från PostNord och Swedbank.

Slutsats

Bluff-sms blir allt vanligare och svårare att upptäcka. Ett klick kan få stora konsekvenser. Var vaksam, sprid kunskap, och klicka aldrig utan att vara helt säker.

Vanliga frågor (FAQ) om bluff-sms

Hur vet jag om ett sms är bluff?

Om sms:et innehåller stavfel, brådskande uppmaningar, konstiga länkar eller kommer från en okänd eller oväntad avsändare bör du vara misstänksam.

Kan ett bluff-sms se ut att komma från ett riktigt nummer?

Ja, bedragare kan använda spoofing för att få sms att se ut som att de kommer från t.ex. din bank eller PostNord.

Vad händer om jag klickar på länken?

Du kan omedvetet ladda ner skadlig kod eller bli ombedd att lämna ut känsliga uppgifter som sedan används för bedrägeri.

Vad gör jag om jag har klickat på en blufflänk?

Stäng sidan direkt. Byt lösenord och kontakta din bank om du lämnat ut information. Anmäl till polisen och vidarebefordra sms:et till 7726.

Är det farligt att bara öppna ett bluff-sms?

Nej, att bara öppna sms:et är i sig inte farligt. Risken uppstår först om du klickar på länken eller delar information.